Svorgmark 16 -del II

Dag VIII

Vaknade för ovanlighetens skull till solsken! Sen började det dugga…
Lugn frukost med stekt taggsvamp och kantareller vi hittat på kvällsturen innan.
Tog en kort tur runt ön. Väldigt liten ö och inget tillräckligt spännande. Körde mot Hidra och tog båten tillbaka över. Kostade pengar. Igen. Fan. Trodde det var gratis. Det kostade inte på vägen över. Men smarta norrmännen tar betalt på vägen tillbaka, för tillbaka från ön måste man ju… Fick det dock billigare 190nok. Färjemannen tyckte lite synd om oss och skrattade när vi sa att allt kostar..
Gick en tur i Flikkefjord, köpte kläder och en Norgebok. Sen fikade vi. Cafeet var inte lika mysigt som själva staden och återigen fick vi mest majs. Mest smaklöst och serverat på papperstallrikar. Igen hit. Det är inte så lätt att servera fika till en svensk….
Behövde tanka. 15,71 nok / liter. Nej tack på full tank. Blev 10liter.
Körde ut på vägen väldigt sent för att vara oss, runt 1430-1500. Körde till Borhaug fyr. Försökte fotografera fåglar medans N sov i bussen. Hittade en T3 til Salgs (som jag senare tipsade Paul/ducce om). Ingen tur med fåglarna, blåste otroligt mycket idag. Körde därför vidare mot Tranevåg för det såg intressant ut på kartan som sovställe. Skulle vara 1.2mil men det tog jättelång tid att köra.. När vi kom dit var det inte alls möjligt att stå någonstans.. Fick köra tillbaka samma väg.
Hittills har allt idag varit ointressant och vi längtar tillbaka till de första dagarna i Norge lite längre norrut. Mycket finare där uppe.. Körde trots det söderut för det började bli sent och vi var nu jättetrötta 1945. Hittade en fyr. Råkade vara sydligaste punkten i Norge, Lindesnes. För trötta för att flytta på oss stannade vi natten på tråkigaste övernattningen hittills, med massor andra nyare husbilar. Blåste mycket igen.
Vädret: Äntligen lite mer sol. Men också regn….. 15-17 grader. Full tank. 35mil-35liter(plus 10liter stödtank).


Lindesnes.


Konstant väder. Sol och regn omvartannat..

 

Dag IX

Vaknade tidigt till ett blåsigt med stilla Lindesnes. Alla busslaster turister hade inte kommit och vi var första som vaknade.
Gick en tur vid fyren. Det var gratis innan kl 1000. ÄNTLIGEN. Fyren användes under WW2 och vi gick i massa bunkrar under fyren. Solen tittade fram och vi la oss och lapade lite sol på klipporna vid fyren och tog det allmänt lugnt. Vid parkeringen köpte vi fyrbröd, vedungsbakad på havsvatten och tång, o köpte en burk lokal honning(sydspis). Turisterna hade börajt komma så vi körde därifrån och åt frukost vid en hamn i närheten. Körde därefter mot Kristiansand återigen. Landskapet tråkigare enligt oss. Belägrat med stugor ÖVERALLT. Vädret började dock äntligen bli bättre. Tråkigt att köra i stugbyar då.. Vi tog ett beslut och körde tillbaka norrut några mil. Hamnade i Farsund. Havik. Gick en runda.. Tillbaka till Borhaug Hamn(där vi hittat T3an til salgs) och laddade batterierna till kameran en stund på hamnkontoret. Körde tillbaka till Farsund och handlade pizzor. 235 norska bara. För två otroligt små pizzor… åt i bilen. Tillbaka till Havik igen (suck) Stannar natten här (P förbudt så vi vet inte om vi får sovit ifred här..)
Mest sol! Blåsigt. Lite moln omvartannat. Och någon kort intensiv skur. 20+. Ingen tankning. 15nok litern..  är snål…

Dag X

Sovit gott vid Havik! Lugnt och stilla och varmt i bussen. Och inget regn under natten…!!
Vaknade 08 till solsken. H gick ut för att fota. N snoozade en stund. Körde upp till Lyngdal och därefter väg 43 norrut mot Eiken. Passerade Lyngdalsävla där det stod en massa fiskare. H började sukta…. Stannade en snabbis på en lugnare sträcka och drog några kast.. Tjuvfiske då man måste ha fiskekort. (värt att notera så var det C&R.) Fick 5 små öringar.
Fortsatte köra, tankade och köpte fika i Eiken. Stilla och nästan tragisk by. Många har flytt landet..
Körde sedan österut till Evje, ett mekka för extremsporter, och upp på västra sidan av Årdalsfjorden. Såg en gubbe som plockade kantareller. Tog en promenad vi med, men vi hittade inga. 🙁 Gubben vann…. Vi fick istället fästingar.
Körde tillbaka till Evje, åt skräpmat på en nybyggd 50tals diner, köpte mjölk kaffe och godis. Åkte uppåt till Årdal och tog in på en camping vi sett från andra sidan fjorden (när vi var o plockade svamp). Fick en ställplats med ocean-view! Gratis dusch och en massa söta kaniner som sprang på hela området.  Netflixväder, så vi la oss tidigt och kollade på film.
Lite sol & sedan mulet på förmiddagen. på Eftermiddagen blev det pissevär igen 15-16+ och en massa regn.. Stackars buss 🙁
Tank 30l? Ingen aning.. Börjar tappa fokus pga vädret..


Första öringen!


Ingen höjdare att torka kläder ute…


So fluffy!

Dag XI

Regnat som F_N hela natten. Riktigt tråkigt.. Tog lite sovmorgon. Långdusch eftersom det var gratis…. hehe…
Åkte från campingen 1030, söderut mot Haegeland, västerut till Bjelland och sist men inte minst söderut igen längs Mandalsälva. Fantastiskt fiskevatten och fiskenerven krampade hos H såpass att skorna åkte av o byxorna kavlades upp för att gå ut i älven en stund.. 3st öringar och varav den största hela 30cm. WOW.  Där gick en dröm i uppfyllesle. Att få stå i en älv. I Norge. Och fiska… N strejkade skogstur undertiden fisket(trött på fästingjävlarna nu)
Körde vidare mot Kristiansand. Kom fram strax innan 1500 och gick ett par timmar på gågatan. Fikade och kollade butiker. Åt smaklös baguette med majs och drack kaffe. Konstaterade att norrmän inte kan krydda. Det var mer folk och liv i k-sand än vad vi trodde!
Åkte vid 17.00 till hamnen för att börja köa. Båten var 45min försenad. Hamnade i kö med 8st bays och T3or. Många glada miner!
HEMSK sjögång, från sydväst över Skagerak. “litt movement” förklarade kaptenen. Folk spydde till höger och vänster. Kvinnan bredvid oss fick ett EP-anfall när det började gunga som värst. Fullt med personal och läkare som tog hand om henne..
Vi mådde illa. Riktigt illa. De som jobbade på båten såg till och med skärrade ut. Var en riktigt dåligt överfart..Vi spelade yatzy hela vägen för att koncentrera oss på annat. Rullade äntligen av båten i Hirtshals 23.20, körde till Tversted och ställde oss på stranden. Trötta och slitna..
Regning morgon, solig fisketur, regn igen, soligt i K-sand. Schizzo… ca 17+. Tanka lite här o var. Tvungen, trots 15nok/litern..


Dröm i uppfyllelse.


Växer aldrig upp.


..

 

Dag XII

Vaknade innan alarmet 0715. Glimrade av guld i hela bussen av morgonsolen… Studsade upp och körde lite på stranden. De piggaste danskarna hade vaknat och gått ner på stranden för sitt morgondopp. Alla näckade. H fick feeling och sprang i plurret han med. Lika påklädd som danskarna. Körde till Skagen och skulle äta frukost men hittade inget som var öppet. Köpte bullar och lunch på Superbrugsen. BILLIGT, vilket är en chock efter Norge.. Körde till Norra Strandvej och åt frukost här. Kom en skur, bara så vi inte skulle koppla av alldeles för mycket liksom… men det gjorde inte något. Vi var härdade. Det här var typ ingenting om man jämför.
Gick en långrunda på stranden. Hittade ostronskal och 3 döda havssulor. Efter lunch körde vi på stranden mellan byarna. Såg två kustlabbar. Badade igen och drog till Hirtshals där det var fiskefestival. Stannade INTE. Körde ner på stranden söder om. Den var inte fin i år. Så vi körde norrut igen. Denna gången till Uggerby. Hoppas vi får sova ifred inatt igen..

Riktigt trötta idag… solsting??
Biograf Kamoflauge spelade denna natten säsongsavlutningen på Stranger Things. Riktigt mysigt.
Växlande väder, 21-21+


Frukost.


Tillbaka där vi känner oss hemma.


..

Dag XII

Slog upp ögonen 0920. Väldigt groggy. Blåsigt som bara den.. Konstaterade att vi gjorde rätt i att flytta oss upp från stranden och inåt land. Svårt att vakna till vinden som susade i träden.. hypnotiskt.. plus att vi börjar bli lite trötta av att hela tiden vara på väg.
Motorn börjar bråka som fan nu… Kom iaf till Tornby Strand. Köpte bullar på ett ställe N sett tidigare. Gjorde frukost på stranden. Väldigt blåsigt. Dåligt beslut. Sand i hela bussen. 😀
Sen började vi snurra mellan strand och byar. Upp o ner, fram och tillbaka. Körde förbi fyren som kommer trilla ner i vattnet.. På håll såg man hur sanden låg flera 100m upp i luften pga blåsten..
Körde till Lökken, o handlade på superbrugsen. Såg att det var antikmässa och det var massor av folk här. Dock var vi sena så vi gick inte in. Pga blåsten låg bunkrarna under vatten så vi kunde inte köra ner till dom.. Träffade däremot första syncron som vinkade glatt på oss! Dom vände och körde ikapp för att vilja titta på bussen och ta bilder. Schweinekarre! Trevligt par från Tyskland. Dom behöver dock öva på engelskan. Och jag på tyskan……….. Körde mer söderut och vände vid Ingstrup. Tänkte hitta ett B&B i Böglum men när vi kom fram kände vi att vi nog var lite panka så vi körde tillbaka till Lönstrup och tog in på en camping för 180dkk. Dusch ingick. Åt vår sallad, drack Svanekeöl, kollade film och somnade..
Sol men blåsigt!! Sand i hela bussen.. 20-21+


Lunch med utsikt.


Kollar fåglar..


Schweinekarre.


Trevlig granne på campingen.

Dag XIII + XV

Avbruten dagbok!
Här slutade vi skriva dagbok. Vi skrev alltid på kvällen för att lyckas komma ihåg hur dagen hade gått, men här tog energin slut. Hade semestern fortsatt hade vi säkert hittat energin igen, men efter vädret och nu motorn börjat tjura så tog det slut..
Morgonen på campingen började med att gå och titta på en T6 Terranger från Schweiz som stod parkerad två platser bort. Ett riktigt monster och det såg väldigt bekvämt ut..
Vi tog en långdusch igen innan vi satte oss för att köra till Jyllands östkust. Tanken var att få en magisk soluppgång och vi hade sen förra dk-semestern lite koll på var man kunde stå. Tyvärr var det ombyggt så vi fortsatte att köra. Denna dagen blev det mest transportsträckor och letande. När klockan var runt 2000 hade vi fortfarande inte hittat en plats vi var nöjda med och det började snart att skymma och det blev plötsligt jobbigt alltsammans. Vi körde därför över till Fyn(som inte var planerat förrän om 2-3 dagar) och ställde oss vid fågelreservatet. Klockan hade nog hunnit bli 2300 innan vi kom fram. Alldeles för sent..  Trots tröttheten körde vi på väg dit förbi en bilhandlare och där stod en T3a. Stannade givetvis. Visade sig vara en Oettinger.
Dagen därpå var vi rätt mörbultade efter gårdagens koncentration av att sitta och hela tiden leta efter en bra plats. Vi körde ut mot stranden och åt frukost som vi handlat dagen innan. Vi konstaterade att vi faktiskt var trötta nog så vi hoppade in i bilen och tog en tur på södra Fyn, innan vi tankade och började styra mot Köpenhamn igen..
Och innan kvällen kommit, så var vi hemma.


Mer spännande än sömn..


Sista frukosten på semestern!

Sammanfattning

Längsta semestern hittills gav blandade känslor. Vädret styrde oss för tidigt iväg söderut och det visade sig vara fel beslut. Lite grämande i efterhand att vi hade så bråttom iväg neråt.
Norge ger verkligen en massa visuella intryck som du har svårt att greppa. Fjäll, glaciärer, berg, skog osv..
Skulle vi åka dit igen? Absolut, dock med annan planrutt!

Bästa– Stötte på Sebbe oplanerat, Naturen, bussen höll….
Sämsta – Vädret, priserna, bussen hade lite bekymmer…

Tips: Ta med egna kryddor, var beredd på att det är avgifter på ALLT och ta med regnjacka! Det är mer avlägset norrut, men det går inte att slå naturen.

Hero