Terräng Touring Vånga 2011

Sebastian och jag bestämde oss för att vi skulle ut och köra med våra Synco. Vi ville lära känna våra fordon bättre och se vad de klarade i terrängen. Tyvärr så verkar det som att vi här i Halland bor mitt i en vit fläck på Sveriges karta över terrängkörningsområden. Det var alltså klart, att vi skulle behöva åka rätt långt för att komma ut i terrängen.

Som körningsområde valde vi sandtaget i Vånga. Sandtaget med mycket sand och få hinder i form av stenblock skulle enligt vår bedömning utgöra ett skonsam miljö som passar bra för att komma igång. Nästa körtillfälla i Vånga var Terräng Touring som regelbundet arrangeras av Peter Öjerskog. Peter arrangerar utöver Terräng Touringen även Sweden Offroad Tour, för mer information se http://swedenoffroad.com

Dagen innan vi skulle iväg krävdes förstås först några förberedelser: reservdunken skulle fyllas, bärgmaterial packas in, och framförallt – kameran skulle monteras. Av en arbetskollega hade jag fått låna en hjälmkamera som skulle monteras på taket.

Tidigt på morgonen bar det alltså av söderut, körningen skulle starta senast kl 10 och resan skulle bli drygt 20mil enkel väg, varav en stor del var landsväg. Jag mötte upp Sebastian längs motorvägen för gemensam färd mot östra Skåne. Tack vare Sebastians gps kördes sista delen av resan till körområdet på pittoreska grusvägar, precis som det ska vara innan en offroad körning.

Vi lyckades faktiskt att komma precis i tid för en kort introduktion i körområdet och terrängkörningens knep och regler. Träffledaren erbjuder en guidad tur genom området. Förutom Sebastian och mig var det även en Lada Niva som deltog i detta. Efter den guidade turen bar det av till Vånga kiosken för en enkel lunch, sedan var det fri körning i området.

Området är trots den begränsade ytan rätt omväxlande. På grund av den fina nästintill stenfria sanden är området rätt skonsamt och lämpar sig även för omodifierade Syncro om man vill prova på. Även slingan genom skogen som går runt själva sandgropen klarar Syncron fint. Här finns det enstaka hinder som någon störra sten eller någon trädrot, dessa hinder är dock inga större problem. När vi körde hände det ett mindre träd över spåret som hade blåst omkull. Här hade det nog kunnat bli rätt tajt med ett högtak, dock annars hade nog inte heller det varit några problem. Inom området finns dock även mer branta delar där en original Syncro saknar vridmoment för att ta sig upp. Och så saknas förstås inte heller den obligatorska vattenpölen.

Vi tyckte att den förhållandevis långa resan ner till området var värt besväret.

 

nogger

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *