winch

Detta ämne innehåller 3 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  Harry 1 år, 8 månader sedan.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5196

  Harry
  Member

  Sugen på en winch på min dh, både till att dra fram lite små träd men även som draghjälp om man kör fast. Vad finns för tankar kring hur kraftig och vilket märke? Jag lär inte använda den massor så jag kanske skulle kunna leva med en billigare variant.
  Fäster ni den i främre balken bakom kofångaren? Håller den?

  #5197

  nogger
  Moderator

  Kort svar: nej, den håller inte.

  Längre svar följer … .

  #5198

  nogger
  Moderator

  Främre balken bakom kofångaren är ett deformationselement som ska ta upp en del av krafterna vid en eventuell kollision. Balken sitter endast med ett antal svetspunter och är inte konstruerad för att klara av krafter som verkar framåt.

  Jag har för mig att det rekommenderas att dimensionera winchen så att den klarar 2-2,5 ggr fordonsvikten för att man ska ha marginaler att klara ‘egenbärgning’.

  Jag har sett folk som har monterat en winch med en hjälpram mellan de längsgående balkarna ovanför främre hasplåt. Då har man satt en vajerstyrning i främre balk för att leda ut vajern.

  Det finns en nackdel med denna lösning: man kommer inte åt spaken för att sätta winchen i friläge. Det finns dock en winch som man kan utrusta med frilägesstyrning via tryckluft.
  Jag har för mig att det var denna:

  TDS Goldfish Winches

  Jag hade nog alla dagar kännt mig mera bekväm med en winch med dyneema rep istället för stålvajer. Jag vill inte tänka tanken på en stålvajer som blir till en piska …

  Skillnaden mellan ‘märkes-‘ och ‘kinawinch’ ligger nog mest i möjligheten att öpnna och reparera/ serva winchen och därmed tillgång till reservdelar.

  #5199

  Harry
  Member

  Jag anade att den var för klen, sitter den väl där så vill man ju kunna dra ordentligt. Jag har sett en del som satt den så att wiren kommer ut ur kofångaren men inte hittat så mycket om hur de gjort, däremot har många den ovanpå kofångaren och då antar jag att de dragit den rakt ner i främre balken. Det är ju bra om man kan frikoppla på ngt sätt, brukar det vara en spak på winchen till det i vanliga fall? Jag har ingen direkt erfarenhet av småwinchar.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.